Απολογισμός αγώνων 2019

Ο αγώνας μας έφτασε στην 5ή του συνεχή διοργάνωση και για άλλη μία χρονιά προσέλκυσε τους δρομείς που αγαπάνε του τρέξιμο στο βουνό. Με 311 δρομείς στις εκκινήσεις, 20 περισσότερους από πέρυσι, αλλά με 380 δηλωμένες συμμετοχές εξαντλήσαμε τις διαθέσιμες θέσεις. Το τριήμερο που διαμορφώθηκε φέτος λόγω του ότι η 28ή Οκτωβρίου συνέπεσε να είναι Δευτέρα έφερε κάποιες "αποχές" δρομέων που είχαν εγγραφεί.

Αρκετές οι καινοτομίες της διοργάνωσής μας φέτος:

 • Έμφαση στην γυναικεία δρομική παρουσία με ξεχωριστή εκκίνηση. Τελικά αποδείχτηκε ότι άρεσε αυτή η πρωτοβουλία μας και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
 • Καταχώριση των ρεκόρ ανά ένα έτος ηλικίας από 18 μέχρι  και 65 ετών για άνδρες και γυναίκες. 15 δρομείς κατάφεραν αν βελτιώσουν το ρεκόρ βάση της ηλικίας τους και να πάρουν το ειδικό δώρο που θεσπίσαμε φέτος και θα ισχύει για όλα τα επόμενα χρόνια της διοργάνωσής μας. Δείτε τον σχετικό πίνακα: http://www.imittosepic.gr/default.aspx?id=10828&parent=10272&root=10272

Ο καιρός φέτος ήταν ο πιο ζεστός που είχαμε ποτέ. Τα μονοπάτια ήταν αρκετά σαθρά λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και αυτό δυσκόλεψε λίγο παραπάνω τους δρομείς. Αυτά τα στοιχεία είχαν τονιστεί και πριν τον αγώνα σε όλες τις ενημερώσεις που είχαμε κάνει. Οι νικητές και νικήτριες, χρειάστηκε να επιστρατεύσουν δυνάμεις αλλά και την προσοχή τους σε κάθε βήμα των γνωστών μονοπατιών.

 • Νικητές Epic: Αθανάσιος Παγουνάδης και Παναγιώτα Ράπτη. Ο Παγουνάδης της SALOMON HELLAS συνέχισε τις εξαιρετικές παρουσίες σε αγώνες φέτος. Μέχρι την μέση του αγώνα κινήθηκε σε χρόνους που ήταν κοντά στο ρεκόρ της διαδρομής (ήταν κάτι λιγότερο από λεπτό πιο αργά από τα περάσματα του Διαλεκτού το 2017) και τελικά κέρδισε με άνεση τον αγώνα.
 • Νικητές "Ανάβαση Τρελού": Ο Σπύρος Λογοθέτης έγινε μόλις ο δεύτερος δρομέας στην ιστορία του αγώνα που "σπάει" την ώρα στην "Ανάβαση Τρελού", μετά τις επιδόσεις που έχει καταφέρει ο Θανάσης Παγουνάδης τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος έχει και το ρεκόρ της διαδρομής. Η Άννα Μαργαρίτη κέρδισε άνετα τον αγώνα των γυναικών καταφέρνοντας την 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα πίσω μόνο από την Μαρία Μαλάι που έχει το ρεκόρ από το 2015!

Η διοργάνωση πιστή στην προσπάθειά της να αποφύγει τα πλαστικά μίας χρήσης, δεν χρησιμοποίησε μπουκάλια ή πλαστικά ποτήρια, ενώ ελάχιστα ήταν τα πλαστικά περυτιλίγματα και συσκευασίες τροφίμων. Το 2020 θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε και αυτά. Ένα βασικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ήταν το έλλειμα νερού για τους τελευταίους 20 δρομείς στον προτελευταίο σταθμό υποστήριξης. Το εντοπίσαμε και τις επόμενες χρονιές θα αντιμετωπιστεί με ανάλογες προμήθειες. Η σήμανση των διαδρομών με χάρτινα βέλη λειτούργησε άψογα και δεν άφησε κανένα αποτύπωμα στα μονοπάτια του πολυσύχναστου Υμηττού.

Τα καθιερωμένα χειροποίητα κεραμικά μετάλλια ήταν κίνητρο τερματισμού για πολλούς δρομείς και φέτος. Τα χειροτεχνήματα της Kourtzis Art Pottery, περιελάμβαναν χρυσές και ασημένιες χελώνες για τους δρομείς μέχρι 2μιση και 3 ώρες αντίστοιχα, και παραλλαγή της χελώνας για τους 

υπόλοιπους τόσο του Epic όσο και της Ανάβασης Τρελού.

Από τα έσοδα του αγώνα ενισχύσαμε με υλικά το έργο της Φιλοδασικής Ένωσης που φροντίζει την "υγεία" του αγαπημένου μας Υμηττού. Θα συνεχίσουμε όλα τα χρόνια την προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην καλή κατάσταση του βουνού και των δρομέων που το χρησιμοποιούν. Στόχος μας παραμένει να "συστήσουμε" τον Υμηττό σε όποιον θέλει να γνωρίσει ένα όμορφο μέρος τόσο κοντά στην Αθήνα, αλλά πάντα με σεβασμό και γνώση για το πως θα χρησιμοποιεί την φύση που του προσφέρεται σωστά και βιώσιμα.

Ο αγώνας μας θα επαναληφθεί κανονικά το 2020, στις 28 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη. Θα παρουσιάσουμε μία επιπλέον νέα διαδρομή περίπου 7 χιλιομέτρων με ήπιο ανάγλυφο για όσους θέλουν να τρέξουν στην φύση αλλά σε τερέν "φιλικό" προς τα πόδια τους! Επίσης θα προσκαλέσουμε τις οικογένειες να έρθουν καθώς θα έχουμε δραστηριότητες για παιδιά για να κρατήσουμε το όμορφο κλίμα στον τερματισμό και ταυτόχρονα να έχουμε ένα καλό παράδειγμα για το μέλλον!

Φωτογραφίες από τον αγώνα μας παρέχει η ομάδα FotoTrexoume.

Ευχαριστούμε την εταιρία Future Events για την παραχώρηση υλικών για την διοργάνωση του αγώνα μας. Ευχαριστούμε την παρέα των "Goji Berry" που λειτουργούν τον σταθμό της κορυφής, αλλά και τους φίλους δρομείς Νίκο Αρκολάκη και Χρήστο Σταθούλια που λειτουργούν τον σταθμό Αστερίου όλα αυτά τα χρόνια! Ο Υμηττός έχει τις παρέες του ενώ φτιάχνει εκτός από γερά πόδια και καλά μυαλά!

Απολογισμός αγώνων 2018

Στους αγώνες του 2018 συμμετείχαν 141 δρομείς από τους 160 δηλωμένους στο Epic των 25χλμ και 151 από τους 160 δηλωμένους στην "Ανάβαση Τρελού". Στο Epic είχαμε 20 συμμετοχές γυναικών (14% του συνόλου) ενώ στην "Ανάβαση Τρελού" 28 γυναίκες (18,5% του συνόλου).

Έσπασαν αρκετά ρεκόρ:

 • Περισσότεροι δηλωμένοι δρομείς (sold out και οι δύο αποστάσεις πριν την ημέρα λήξης εγγραφών)
 • Περισσότεροι δρομείς στην εκκίνηση (292 συνολικά)
 • Ταχύτερος χρόνος στην "Ανάβαση Τρελού" από τον Θανάση Παγουνάδη  που παραμένει ο μόνος δρομέας που έχει καταφέρει χρόνους κάτω από την 1 ώρα!
 • Ταχύτερη ανάβαση κορυφής στην διαδρομή της "Ανάβασης Τρελού" από τον Θανάση Παγουνάδη
 • Ταχύτερη ανάβαση Κορακοβουνίου από την Μαρία Μάλαϊ για τον αγώνα Epic
 • Ταχύτερη ανάβαση "Il Grande Bayios" πάλι από την Μαρία Μάλαϊ
 • Ταχύτερη ανάβαση "Il Grnade Bayios" από τον Γιώργο Διαλεχτό
 • Επίσης έχουμε και την ταχύτερη κατάβαση στην ιστορία του αγώνα για το τμήμα Κορακοβούνι - Μονή Αστερίου 2 από τον Γιώργο Διαλεχτό
T-Shirts 2017

Τα αναμνηστικά T-Shirts του 2017

Όσοι αθλητές επέλξαν t-shirt και ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 2/10 θα λάβουν το παρακάτω αναμνηστικό μπλουζάκι.

Η ποιότητά τους είναι η ίδια με αυτή των αντίστοιχων του 2016. Θα φέρουν εκτύπωση με το λογότυπο του αγώνα και του μεγάλου χορηγού CompresSport!

Το σχέδιο του 2017 είναι αυτό που φαίνεται στις παρακάτω εικόνες (λευκό με μαυρο-κόκκινη εκτύπωση μπρος - πίσω):

 

Απολογισμός 2016

Υμηττός Epic 2016 – Απολογισμός Αγώνων

Για 2η χρονιά την 28ή Οκτωβρίου η παρέα των δρομέων βουνού έδωσε ραντεβού στον Υμηττό για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στις διαδρομές του Epic (25km) και «Ανάβαση Τρελού» (12km).
Η πολυπλοκότητα και το τεχνικό τερέν των μονοπατιών του Υμηττού, δεν δημιούργησαν προβλήματα φέτος στους συμμετέχοντες που με σύμμαχο τον απροσδόκητα ευνοϊκό καιρό, τους πανταχού παρόντες εθελοντές, πέτυχαν πολύ καλές επιδόσεις και στις δύο αποστάσεις. Στο Epic συμμετείχαν 70 δρομείς (6 γυναίκες) και στην «Ανάβαση Τρελού» 85 δρομείς (18 γυναίκες). Τερμάτισαν όλοι οι δρομείς και στις δύο αποστάσεις.

Στην «Ανάβαση Τρελού» από την αρχή ξεχώρισε ο Θανάσης Παγουνάδης ο οποίος χωρίς να πιεστεί, πέτυχε νέο ρεκόρ ανάβασης αλλά και ρεκόρ διαδρομής. Η αναβασή του έγινε σε μόλις 34’40’’ βελτιώνοντας τον χρόνο του Δήμου Ευαγγλίδη από το 2010, κατά 34’’! Επίσης κατέβασε το ρεκόρ της διαδρομής στο εντυπωσιακό 57:47, πολύ κάτω από το περυσινό χρόνο της 1ω και 2λ. Αυτοί οι χρόνοι σημαίνουν ότι ο Παγουνάδης ανέβηκε με μέσο ρυθμό 6:39/χλμ και κάθετη ταχύτητα 1060μ/ώρα. Κατηφόρισε δε σε 23:06 τα 6μιση χιλιόμετρα (μέσος ρυθμός 3:23/χλμ!!!). Στις γυναίκες ξεχώρισε η Ναταλί Περράκη με χρόνο ανάβασης 48:39 και τερματισμό σε 1:23:45. Παραμένει το ρεκόρ της Μαρίας Μαλάι από το 2015 με 1:06:56.


Γιώργος Διαλεκτός ξεκινάει την κατηφόρα για τον τερματισμό

Στην  μεγάλη απόσταση του Epic, ο Γιώργος Διαλεκτός μαζί με τον Βασίλη Νυσταζάκη, ξεχώρισαν από την αρχή και πήγαιναν μαζί μέχρι λίγο πριν αρχίσει η ανάβαση για τις κεραίες. Εκεί ο Γιώργος είχε περισσότερες δυνάμεις και έκανε μία διαφορά από τον Βασίλη, που διατήρησε μέχρι τέλους. Ο Διαλεκτός (και πολύ κοντά του και ο Νυσταζάκης) κατάφερε νέα ρεκόρ σε κάθε τμήμα της διαδρομής όπως και στον συνολικό χρόνο. Συγκεκριμένα:

 • Νέο ρεκόρ ανάβασης Κορακοβουνίου με 25:01 (προηγούμενο ρεκόρ 25:24 από τον Αλέξη Καμπουρόπουλο). Να σημείωσουμε ότι και ο Νυσταζάκης ήταν 1’’ πίσω από τον χρόνο του Διαλεχτού.
 • Νέο ρεκόρ ανάβασης Κεραίες με 29:25
 • Νέο ρεκόρ διαδρομής με 2:11:40

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και δεν αποτελεί ειδική βράβευση, ο 22χρονος Κωνσταντίνος Βερόγκος είχε την ταχύτερη κατάβαση από το Κορακοβούνι (7:13) και την 2η καλύτερη κατάβαση για τον τερματισμό, λίγα δευτερόλεπτα πιο αργά από τον Γιώργο Διελεκτό. Ο Βερόγκος τερμάτισε στην 3η θέση μαζί με τους φίλους του Άγγελο Παναγιωτόπουλο και Στυλιανό Asaelof, όλοι με ηλικίες 22 μέχρι 24 ετών!


Νικήτριες Epic

Στις γυναίκες η Μαρία Μαλάι δεν είχε πρόβλημα να ξεχωρίσει από την αρχή του αγώνα και να πετύχει νέα ρεκόρ σε όλα τα τμήματα της διαδρομής:

 • 32:36 για την ανάβαση Κορακοβουνίου (33:48 της Ιωάννας Χουρίδου από το 2015)
 • 35:48 για την ανάβαση Κεραίες
 • Και ρεκόρ διαδρομής με 2:36:08 (από το 2:55:53 της Βασιλικής Σταύρου το 2015)

Στην δεύτερη θέση χωρίς πίεση η Μαίρη Κανάκη με 3:24:42 και στην 3η η πεισματάρα και χαμογελαστή Dragana Cejovic με 3:35:56.

Δείτε όλα τα ρεκόρ αγώνα στα τμήματα της διαδρομής στο web site: http://www.imittosepic.gr/default.aspx?id=10286&parent=10272&root=10272

Ειδική αναφορά κάνουμε και στους «κατακτητές» της μοναδικής «Χρυσής Χελώνας» που απονεμήθηκε σε όσους τερμάτισαν το Epic πιο γρήγορα από 2:45:00 (ή 2:59:00 για τις γυναίκες). Αυτοί είναι οι:

 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
 • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΥΣΤΑΖΑΚΗΣ
 • ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΡΟΓΚΟΣ
 • STYLIANOS ASAELOF
 • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΜΑΣ
 • ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΜΟΥΡΑΣ
 • ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΪ
 • ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΝΑΔΙΩΤΗΣ

Ο αγώνας έχει την ευτυχία να υποστηρίζεται από την ομάδα των Goji Berry που με την αγάπη τους για το βουνό και την παρουσία τους τόσο στην προετοιμασία όσο και την ημέρα του αγώνα κάνουν ευχάριστη την εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Μαζί με την βοήθεια των Χρήστου Σταθούλια και Νίκου Αρκολάκη που ανέλαβαν των διπλό σταθμό στη Μονή Αστερίου, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και γνώριμα πρόσωπα της διοργάνωσης. Την υποστήριξή του έδωσε επίσης και το Pet Shop “The Zoo’s Station” (Πάρου 2 Ηλιούπολη) του φίλου δρομέα Νίκου Χουχουμή.


GojiBerry Team εν δράση

Οι συμμετέχοντες είχαν καταγραφή των περασμάτων τους σε 5 σημεία κατά μήκος των διαδρομών, και φυσικά  τον τερματισμό τους. Η καταγραφή και ζωναντή αναμετάδοση των επιδόσεων έγινε με chips και χρονομέτρηση από το σύστημα Chronolog. Αρκετοί ήταν και αυτοί που χρησιμοποιήσαν την υπηρεσία Live tracking με κινητό τηλέφωνο από την Chronolog. Όλα τα αποτελέσματα παρουσιαζονται στο web site του αγώνα (http://www.imittosepic.gr) ενώ κάθε αθλητής μπορεί αν δει και τα ενδιάμεσα περάσματά του τόσο στον γενικό πίνακα όσο και στην καρτέλα του με click στον αριθμό του.

Η High5 κάλυψε τις ανάγκες των δρομέων σε υδατάνθρακες και ποτά αποκατάστασης. Προσέφερε Energy Gels και Isogels στους σταθμούς του αγώνα, όπως και ποτό υδατανθράκων Energy Source. Στον τερματισμό υπήρχε recovery ποτό 4:1.
Στον τερματισμό, υποδεχθήκαμε τους δρομείς με ζεστό τσάι, σπιτικά τυροπιτάκια, αναψυκτικά, snacks και μπανάνες. Τα μετάλλια και τα τρόπαια αποτελούν ένα ακόμα μοναδικό στοιχείο ταυτότητας του αγώνα μας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ήταν κεραμικά, χειροποίητα και φιλοτεχνημένα από την Ελπίδα Κουρτζή και την Kourtzis Art Pottery με περισσότερους από 2 μήνες κόπου.

Η παρέα του “Υμηττός Epic”, θα σας περιμένει στις ίδιες γνωστές διαδρομές την 28ή Οκτωβρίου 2017! Αν και πιστεύουμε ότι ο αγώνας έχει δώσει καλές συστάσεις από τον αγαπημένο μας Υμηττό σε πολλούς δρομείς για την καθημερινή τους προπόνηση.

Ετοιμάζουμε και κάτι πιο προτότυπο για τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μείνετε συντονισμένοι για την ανακοίνωση που θα βγει σε λίγες εβδομάδες...

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Η παρέα διοργάνωσης του Υμηττός Epic
Και οι Goji Berry-δες!


Νικητές "Ανάβασης Τρελού"


Νικητές "Epic"


Νικήτριες "Ανάβασης Τρελού"


Κορακοβούνι!

Τα t-shirts του 2016

Το 2016, όσοι αθλητές επιλέξουν να παραγγείλουν το t-shirt του αγώνα, θα παραλάβουν το παρακάτω εικονιζόμενο τεχνικό μπλουζάκι άριστης ποιότητας. Είναι από διαπνέον υλικό, με φλατ ραφές για να μην προκαλεί τρίψιμο στο δέρμα και πλαϊνά panels για άνεση στο τρέξιμο.

Όσοι δρομείς δεν το έχουν επιλέξει κατά την αρχική εγγραφή τους, μπορούν να συμπληρώσουν νέα φόρμα επιλέγοντας ΜΟΝΟ το t-shirt και πληρώνοντας ξεχωριστά αυτό, πάντα με πιστωτική κάρτα.